Hemelwaterafvoer, ook wel HWA.

Hemelwaterafvoer (dakgoot) ontbreekt!!
Hemelwaterafvoer (dakgoot) ontbreekt!!
Er valt heel wat hemelwater uit de lucht!
Er valt heel wat hemelwater uit de lucht!

Hemelwaterafvoer voor uw tuinhuis of blokhut

Belangrijk is om het hemelwater (regenwater) netjes af te voeren via een dakgoot. Dit voorkomt opspattend vuil aan de zijkant van uw tuinhuis of blokhut. Dit overbodige vocht kan zelfs lijden tot hout rot! In Nederland, bent u zelf verantwoordelijk voor het correct afvoeren van uw hemelwater, wat op uw eigen grond valt. Zo mag u bijvoorbeeld geen (water)overlast veroorzaken aan de buren, door het water die kant op te sturen of op hun erf te laten komen. Daarom is het zeer verstandig om een dakgoot te monteren aan uw dak. Vang het water op in een regenton of sluit de afvoerbuis aan op het riool of hemelwater kanaal.

Wat is de juiste dakgoot?

Een dakgoot kiezen lijkt misschien een hele klus, maar met een beetje hulp, kunt u dat eenvoudig zelf. Belangrijk is om het dakoppervlak van uw gebouw te bepalen. Dat gaat om een indicatie, dus komt zich niet op de vierkante centimeter. Het makkelijkste is om de lengte maal de breedte van het dak te nemen. De uitkomst is het dakoppervlak. Dit dient dan als richtlijn voor de keuze van het juiste dakgoot type. Zo heeft elk dakgoot systeem een eigen capaciteit. Dit hangt ook weer samen met de afvoerbuis diameter. Let erop, dat dit de capaciteit is per af te voeren dakzijde! Dus als u een zadeldak heeft, bepaald u het dakoppervlak voor de linker dakzijde én de rechter dakzijde.

Tot 20 m2, per af te voeren dakzijde
BG70 > tot 20 m2
Tot 20 m2, per af te voeren dakzijde
GD16 > tot 20 m2
Tot 55 m2, per af te voeren dakzijde
Extra100 > tot 55 m2

 

Tot 85 m2, per af te voeren dakzijde
Type 110 > tot 85 m2
Tot 100 m2, per af te voeren dakzijde
Type 125 > tot 100 m2

In de webshop van Uw-DakgootSpecialist.nl koopt u complete dakgoot sets (een compleet hemelwaterafvoer systeem) voor een zeer scherpe prijs. Deze sets bevatten naast dakgoten ook de gootuitloop, afvoerbuis, buis bochten en alle andere benodigde accessoires. 

One thought on “Hemelwaterafvoer, ook wel HWA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *